Revizia anuală a centralei termice

Înainte de venirea anotimpului rece, este oportun să faceţi revizia centralei termice şi a instalaţiei de gaz pentru a asigura în continuare un consum redus şi un randament ridicat. Revizia centralei termice este obligatorie în România, indiferent dacă aceasta funcţionează cu gaz sau cu lemn. Immergas vă oferă câteva informaţii despre felul cum se montează, se pune în funcţiune şi se verifică tehnic centralele termice.

Revizia centralei termice
Revizia reprezintă lucrările de control ale tuturor componentelor centralei unei case şi corectarea unor eventuale probleme la starea de funcţionare normală. Dar de ce este bine să faceţi o revizie anuală? Odată ce vă puneţi în folosinţă centrala termică, aceasta începe să se uzeze. În timp, aceste uzuri pot face ca centrala dumneavoastră să nu mai funcţioneze în parametri optimi, astfel încât costul pentru încălzire va creşte. După ce efectuaţi revizia tehnică şi aflaţi starea de uzură a diferitelor componente ale centralei termice, acestea pot fi curăţate, reparate sau înlocuite înainte să afecteze şi alte componente. Astfel se poate constata dacă există depuneri de calcar care ar putea afecta funcţionalitatea centralei şi a debitului de apă. Depunerile de calcar pot fi curăţate printr-o tratare chimică cu ajutorul echipamentelor specializate.

Depunerile de calcar
Trebuie să luaţi în considerare că depunerile de calcar nu sunt acoperite în garanţia centralei, aşa că dacă aceasta se strică din cauza depunerilor de calcar, compania producătoare sau magazinul de la care aţi achiziţionat centrala nu vă poate ajuta cu nimic. Revizia ajută la prelungirea vieţii centralei, permiţând funcţionarea acesteia la parametri optimi. Depunerile de calcar în centrala dumneavoastră termică generează şi o creştere a consumului de gaz.

Spălarea chimică a centralei termice
Curăţarea centralei prin spălare chimică elimină de pe schimbătorul centralei şi de pe restul componentelor depunerile de calcar care sunt atât de nocive. Depunerile de calcar scad randamentul centralei şi, implicit, debitul de apă caldă. În timp, calcarul se depune pe întreg schimbătorul centralei, iar aceasta va începe să producă un zgomot ciudat. Dacă nu faceţi o revizie nici în acest moment pentru o curăţate chimică, atunci cresc şansele ca centrală termică să nu mai funcţioneze şi să intre în avarie. Dacă aşteptaţi până când centrala intră în avarie, va fi aproape imposibil să reveniţi la performanţele schimbătorului de dinainte de avarie, deoarece acesta va fi extrem de afectat. Operaţiunea de spălare chimică trebuie realizată de personal specializat care ştie să folosească aparatura şi soluţiile de curăţate potrivite tipului de schimbător pe care îl are centrala dumneavoastră. De aceea este recomandat să faceţi o revizie anuală în care specialiştii să vă cureţe chimic centrala. Dacă nu aţi făcut o revizie a centralei termice anul acesta, nu mai aşteptaţi şi contactaţi un service specializat în domeniu.