Cum aleg central termică potrivită?

Alături de anvelopele pentru pereţi şi ferestrele termoizolante, centralele termice de apartament fac parte din primele investiţii pe care românii le fac atunci când doresc să îşi îmbunătăţească eficienţa energetică şi confortul locuinţei. În acest articol, cei interesaţi vor afla o serie de sfaturi şi criterii care îi vor ajuta să facă alegerea potrivită. Directiva UE dată în anul 2015 interzice atât fabricarea, dar şi importul de central simple cu gaz, chiar dacă este încă permisă vânzarea modelelor aflate în stoc.

Ce combustibil alegem pentru centrală?

Prima întrebare pe care trebuie să v-o puneţi atunci când doriţi să achiziţionaţi o centrală termică este tipul de combustibil cu care aceasta funcţionează. Chiar dacă este extrem de important, criteriul preţului nu trebuie să fie cel mai important pentru că există mai mulţi factori critici (stocarea şi disponibilitatea). Chiar dacă alimentarea cu cărbune şi lemn este un pic mai ieftină, alimentarea cu gaz este nu doar mai economică faţă de cea cu electricitate, dar este cea mai rentabilă din punct de vedera al raportului preţ-eficienţă. Deşi se preconizează o liberalizare a preţului gazului în vara anului 2021, avantajul acestuia faţă de electricitate se va păstra.

Gaz natural sau lichefiat?

Centralele cu gaz sunt cea mai populară opţiune pentru că au un randament extrem de bun şi funcţionează cu ajutorul unui combustibil accesibil, atât din punct de vedere al disponibilităţii, dar şi al preţului. Scalabilitatea este avantajul centralelor cu gaz. Pentru o locuinţă normală, o centrală cu condensaţie este mai mult decât suficientă, dar dacă aveţi nevoie să acoperiţi un spaţiu de locuit (sau comercial) mai mare, puteţi monta cu uşurinţă mai multe centrale termice cu condensaţie legate în cascadă sau un model cu o capacitate mai mare.

Centralele cu condensare cu gaz
Prin ardere, gazul metan se descompune în vapori de apă şi dioxid de carbon. Centralele tradiţionale, care au fost scoase de pe piaţă încă din septembrie 2015, evacuează tot acest amestec gazos şi fierbinte. În schimb, centralele în condensaţie sunt echipate cu un sistem de răcire care ajută la recuperarea energiei reziduale pe care o transferă masei de apă încălzite. Acest lucru ajută la scăderea consumului de combustibil şi la reducerea agenţilor poluanţi eliminaţi în atmosferă. Dacă o centrală termică standard are un randament de 90%, modelul cu condensare are valori mult mai mari, ajungând până la 98%. Centralele în condensaţie sunt un adevărat avantaj economic, întrucât pot consuma cu până la 35% mai puţin gaz. Dacă vă gândiţi să cumpăraţi o centrală termică cu condensare, Immergas va pune la dispoziţie o serie de modele de ultimă generaţie care vă vor satisface pe deplin toate nevoile.